Interventies bij de vrouw in het kader van een MBV-behandeling

      

Ingrepen in de marge van IVF

De ingrepen die we hier bespreken, horen uiteraard niet tot de IVF-behandeling op zich, maar kunnen er soms uit voortvloeien.

Elke IVF-behandeling begint met een stimulatiekuur – al dan niet na een periode van onderdrukking van de natuurlijke menstruatiecyclus – om de eierstokken ertoe aan te zetten meerdere follikels tot rijping te brengen. De stimulatiekuur wordt afgerond met een hCG-inspuiting om de eisprong uit te lokken.

In de periode vóór de hCG-inspuiting worden enkele echo's gemaakt. Dit onder meer om te controleren of er zich in de eierstokken geen cysten bevinden. Doorgaans zijn die functioneel: ze ontstaan door de normale werking van de eierstok. Er is dus geen reden tot ongerustheid als de echo hun aanwezigheid onthult.
Alleen als de cysten zelf hormonen produceren en daarmee het geplande verloop van de behandeling in het gedrang dreigen te brengen, moeten ze worden verwijderd. Het is de Dagelijkse Patiëntenmonitoring (DM) die daarover beslist.

De ingreep

Cysten verwijderen gebeurt door ze aan te prikken. Dat verloopt zoals een eicelpunctie: onder echografische controle wordt een fijne naald door de vaginawand tot bij de eierstokken gedreven, waarna de cysten één voor één worden aangeprikt en leeggezogen.

Praktisch
 • De afspraak voor de ingreep wordt geregeld via de DM.
 • Vooraf moet je je inschrijven aan de inschrijvingsbalie, Ingang F, route 992.
 • Kinderziekenhuis UZ Brussel, Ingang F, route 976.
 • 's Ochtends mag je een lichte maaltijd hebben gebruikt
 • De ingreep duurt maar kort, en is weinig pijnlijk. Of een plaatselijke verdoving wenselijk is, hangt af van het aantal cysten en hun ligging. Dikwijls kan de ingreep probleemloos zonder verdoving worden verricht.
 • Twee uur na het verwijderen van de cysten mag je alweer naar huis.

Bij ongeveer vijf procent van de vrouwen die door MBV zwanger worden, moet de vrucht verwijderd worden omdat hij niet normaal ontwikkelt.
 • Dat 'verwijderen' gebeurt steeds vaker met medicijnen (de zogenaamde 'abortuspil').
 • Het is ook mogelijk dat meteen beslist wordt om tot curettage over te gaan.
  Curettage is het leegmaken van de baarmoeder via aspiratie.
  • Het is een ambulante ingreep onder plaatselijke verdoving, die uitgevoerd wordt in het Operatiekwartier van het CRG.
  • Op het afgesproken tijdstip mag je rechtstreeks daar naartoe komen.
  • In de zeldzame gevallen dat de curettage onder volledige verdoving moet gebeuren, gaat de ingreep gepaard met een dagopname.
 • Voor beide behandelingen hoef je maar enkele uren in het ziekenhuis te blijven.
 • Omdat je naderhand wellicht last zal hebben van krampen in de onderbuik en je beter niet zelf achter het stuur gaat zitten, is het wenselijk dat je partner je vergezelt. Die kan je dan tegelijk emotioneel ondersteunen.

Klik hier om het formulier te downloaden met instructies om je op een curettage voor te bereiden.

Meer weten?

Is er bij IVF minder kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Het komt voor dat een bevruchte eicel of een embryo zich niet in de baarmoeder nestelt, maar in de eileider of op nog een andere plaats in de buikholte. Dat noemen we een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

In sommige gevallen kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap met medicijnen behandeld worden. Dat verloopt ambulant: je meldt je aan in de VPE03, waar je een spuitje krijgt met een chemotherapeuticum.

In andere gevallen moet de vrucht operatief worden verwijderd, via een therapeutische laparoscopie. Dan gaat om een ingreep onder algemene verdoving, die met een dagopname gepaard gaat.