Foliumzuur - wat is het en wat doet het?

Advies van het CRG

Elke vrouw die zwanger wil worden (ook op de natuurlijke manier), doet er goed aan om meteen te beginnen met de inname van foliumzuurpillen.
Van dat voedingssupplement is bewezen dat het risico op een open rugje of een gespleten lip bij de foetus er effectief door vermindert.

  • Je begint best minstens vier weken vooraf met een dagelijkse dosis van 0,4 mg.
  • Als je zwanger bent van een meerling verhoog je de dosis tot 4 mg per dag vanaf het ogenblik dat je weet dat je zwanger bent.
  • Je neemt de pillen je hele zwangerschap lang en gaat daarmee door tijdens de periode dat je eventueel borstvoeding geeft. 
Foliumzuur is een vitamine die deel uitmaakt van het zogenaamde vitamine B-complex. Het zit vooral in groene groenten (spinazie, broccoli, spruiten) en in mindere mate in brood en melkproducten.
Bij het koken van groenten gaat het grootste deel ervan verloren, UHT-melkproducten daarentegen behouden grotendeels hun foliumzuur.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur is 0,2 mg à 0,3 mg. Een evenwichtige voeding die veel groenten bevat, voldoet aan die dagelijkse behoefte.
Verschillende onderzoeken hebben evenwel uitgewezen dat bij zwangere vrouwen de behoefte dubbel zo groot is. Bovendien werd aangetoond dat bij vrouwen die zwanger proberen te worden een extra supplement van 0,4 mg foliumzuur per dag het risico op een kind met een neuraal buisdefect, ook 'open rug' genoemd, met bijna de helft vermindert.
In Europa worden er per 10.000 baby's tussen de vijf en de twintig geboren met een neuraal buisdefect. Vaak leidt dit tot ernstige motorische handicaps. In België draait het cijfer momenteel rond de tien op 10.000 geboren baby's.

Behalve de daling van het risico op een neuraal buisdefect bij de baby kan deze preventieve kuur ook andere voordelen hebben, zoals een vermindering van de ochtendmisselijkheid in de eerste zwangerschapsweken en mogelijk zelfs een lager risico op vroeggeboorte.
Ook zou de inname van extra foliumzuur in zekere mate preventief werken tegen andere aangeboren afwijkingen, vooral dan ter hoogte van de urinewegen en het hart.

Daarom wordt steeds vaker aangeraden om in geval van zwangerschap supplement foliumzuur in te nemen.