Spermadonatie en eiceldonatie

Soms heb je als wensouder(s) nood aan de zaadcellen of eicellen van anderen om je kinderwens te kunnen vervullen. Je bent dan een kandidaat-acceptor.

Embryodonatie

Je boventallige embryo's doneren?

In het kader van je IVF-behandeling kan je boventallige (ingevroren) embryo's die je zelf niet meer nodig hebt, bestemmen voor donatie aan andere wensouders. Beslis je pas achteraf om embryodonor te worden, horen we dat graag via het Contactcentrum.

Het vruchtbaarheidsprobleem van een paar kan de combinatie zijn van fysieke factoren bij de vrouw én bij de man.
Als een klassieke IVF-behandeling, zelfs met ICSI, geen uitkomst biedt of te weinig kans op slagen heeft, kan embryodonatie een mogelijke oplossing zijn. Dan wordt bij jou als acceptor-vrouw een 'vreemd' embryo teruggeplaatst in je baarmoeder.

 

Donorembryo's zijn afkomstig van paren die een IVF-behandeling hebben ondergaan en daar boventallige embryo's aan hebben overgehouden. Er waren m.a.w. meer embryo's ter beschikking dan er teruggeplaatst konden worden en dan ze zelf nodig bleken te hebben.
Via het contract dat alle IVF-patiënten tekenen over de bestemming van boventallige embryo's' besliste het donorpaar dat hun boventallige embryo's:
  • mochten worden ingevroren en bewaard (voor een eventuele volgende behandeling), en
  • dat ze 'donatie' als eindbestemming kregen.