IVF - ICSI - FRET - IVM

MBV-behandeling: wat?

MBV staat voor medisch begeleide voortplanting. Dat is de overkoepelende term voor de verschillende vruchtbaarheids-behandelingen: kunstmatige inseminatie, IVF, IVF-ICSI, IVM,...

Als zwanger worden spontaan niet lukt, zijn verschillende MBV-behandelingen mogelijk. Welke het meest aangewezen is, hangt af van je vruchtbaarheidsprobleem.
Daarom zal de CRG-arts proberen om via vooronderzoeken de oorzaak van jullie verminderde vruchtbaarheid in kaart te brengen: zie onderzoeken vrouw en man.

Over inseminatie en stimulatie vertelt je meer over de andere MBV-behandelingen van het CRG, zoals kunstmatige inseminatie.
Maar soms is een andere behandeling niet aangewezen of leidt ze niet tot een zwangerschap.
 • Dan kan IVF of IVF met ICSI mogelijk uitkomst bieden.
  Bij IVF gebeurt de bevruchting (de versmelting van zaadcel en eicel) niet in het lichaam van de vrouw, maar in een petrischaaltje in het laboratorium ('in vitro' betekent 'in glas'). In dat schaaltje ontstaan de embryo's, vandaar de naam 'proefbuisbaby'.
 • En dan is er nog in-vitro maturatie (IVM), een patiëntvriendelijke behandeling die steeds betere resultaten geeft.
  IVM maakt het mogelijk om tot de in-vitro-ontwikkeling van embryo’s te komen na het oogsten en laten uitrijpen van onrijpe eicellen.

Hoe verloopt IVF-ICSI in grote lijnen?


Moeilijk maar niet pijnlijk

De essentie van een IVF-behandeling is dat de bevruchting niet in de eileider van de vrouw gebeurt maar in het laboratorium.
In grote lijnen verloopt dat zoals hieronder samengevat.
In IVF|ICSI stap voor stap krijg je de uitleg in detail.

 • Onderdrukking en stimulatie
  Je natuurlijke menstruatiecyclus wordt tijdelijk vervangen door een medisch gecontroleerde. Daarbij krijg je hormonen toegediend om de eierstokken te stimuleren. De bedoeling daarvan is om meerdere eicellen tot ontwikkeling te brengen. 
 • Eicelpunctie
  Net voor de eisprong prikken we de eierstokken aan met een fijne, holle naald en worden de rijpe eicellen verzameld.
 • In het laboratorium
  • brengen we ofwel de eicellen in een petrischaaltje samen met geselecteerde zaadcellen van je partner (of van een donor);
  • ofwel injecteren we één zaadcel in elke eicel om die te bevruchten. Dan spreken we van IVF met ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie).
  • Het petrischaaltje gaat in een broedstoof, die de omstandigheden van de baarmoeder nabootst. Als alles goed wordt een aantal eicellen bevrucht en ontstaan enkele embryo's.  
 • Embryotransfer
  Een (of twee) van die embryo's wordt in je baarmoeder teruggeplaatst, in de hoop dat het innestelt en tot een gezond kind uitgroeit.
FRET (frozen embryo transfer)
Vaak zijn er meer embryo's tot ontwikkeling gekomen dan nodig voor de terugplaatsing. Dan worden de boventallige embryo's van goede kwaliteit ingevroren.
Als je niet van bij de eerste poging zwanger wordt of later nog een kind wil, putten we uit deze bewaarde embryo's voor een volgende transfer. Je hoeft dan geen nieuwe stimulatie van de eierstokken, en wat daar verder bij komt kijken, te ondergaan.
De kans op een succesvolle transfer stijgt naarmate er meer ingevroren embryo's zijn. Ze overleven nl. niet alle de dooiprocedure.

   Moeilijk maar niet pijnlijk 

   Goede raad vooraf

   Wat kan ik zelf doen om mijn behandeling een grotere kans op slagen te geven? Je leest het hier.

   En klik op Foliumzuur als je wil weten wat elke vrouw die zwanger wil worden, daarover moet weten.

   In-vitrofertilisatie is tegelijk een lichte en een zware behandeling.
   Lichamelijk valt alles redelijk mee:
   • IVF bestaat uit een aaneenschakeling van kleine ingrepen met weinig risico, die doorgaans pijnloos verlopen;
   • de bijwerkingen van de geneesmiddelen zijn meestal beperkt tot wat buikpijn tijdens de stimulatiekuur;
   • de behandeling verloopt helemaal 'ambulant'. Je hoeft geen enkele nacht in het ziekenhuis door te brengen.

   Mentaal kan IVF echter veel van jullie vergen. Zo is de onzekerheid en de angst over het welslagen van de behandeling een stressfactor, die soms een serieuze belasting kan vormen voor je relatie.