Interventies bij de man in het kader van een MBV-behandeling

De vruchtbaarheid van een man hangt grotendeels samen met zijn zaadproductie. Zie de zaadkwaliteit voor de normen waaraan een zaadstaal moet voldoen om van 'normale' vruchtbaarheid te kunnen spreken.

Sterilisatie bij de man of vasectomie

De ingreep
Het resultaat
De consequentie

Hoewel sterilisatie de vruchtbaarheid van de man niet bevordert - het is integendeel een definitieve vorm van geboortebeperking - wordt de ingreep ook wel in het CRG uitgevoerd.
De andere dienst van UZ Brussel waar dat gebeurt, is Urologie.
Bij vrouwen gebeurt sterilisatie doorgaans op de dienst Gynaecologie van UZ Brussel.

Hieronder lees je in het kort hoe een vasectomie verloopt, voor een gedetailleerde beschrijving kan je de brochure van UZ Brussel downloaden: Heelkundige sterilisatie bij man en vrouw.

De ingreep 

Procedure bij verdoving

Wat is de praktische gang van zaken in UZ Brussel bij een onderzoek of ingreep onder verdoving?

Voor een vasectomie in het CRG moet je in het Operatiekwartier zijn: Kinderziekenhuis UZ Brussel, Ingang F, route 976.
  • Je mag je daar rechtstreeks aanmelden, uiteraard na afspraak.
  • Je krijgt een plaatselijke verdoving rond de zaadstreng, en
  • er wordt een kleine insnede gemaakt in de balzak.
  • Van daaruit wordt de zaadleider afgesloten door er een klein stukje uit weg te knippen en de eindjes af te binden.
    Vandaar de wetenschappelijke term 'vasectomie': 'vas' is Latijn voorzaadleider.
  • Dezelfde handeling wordt herhaald voor de tweede zaadleider.
  • Aangezien deze kleine ingreep doorgaans onder plaatselijke verdoving verloopt, mag je daarna meteen naar huis.
Tot drie à vier dagen na de ingreep kan je wat last hebben van een een lichte of matige zwelling ter hoogte van de balzak. Ook kan je hinder ondervinden bij het lopen.

Het resultaat   

Het resultaat van een vasectomie is dat de zaadcellen die in de zaadbal worden gevormd en in de bijbal zijn gerijpt, niet meer afgevoerd worden in de richting van de penis. Bij geslachtsgemeenschap komen ze dus ook niet meer terecht in de vagina van de vrouw. Het ejaculaat bestaat nog louter uit het vocht dat door de zaadblaasjes en de prostaat worden afgescheiden.
Let wel!
Je bent niet meteen na de ingreep onvruchtbaar: er blijven nog wekenlang zaadcellen aanwezig in de zaadleiders en zaadblaasjes.
Een sterilisatie wordt daarom opgevolgd via een zaadstaal dat je moet afleveren voor onderzoek in het laboratorium andrologie: Kinderziekenhuis UZ Brussel, Ingang F, route 975.
Pas als je van het laboratorium het bericht krijgt dat je volledig onvruchtbaar bent, mag je afzien van andere vormen van anticonceptie.

De consequentie 

Vasectomie is op zich een lichte ingreep, maar het is een belangrijke beslissing die je neemt. Je moet het zien als een definitieve ingreep.
Want hoewel er ook een omkeeroperatie bestaat om de sterilisatie ongedaan te maken, zal die niet altijd leiden tot het herstel van je vruchtbaarheid. In vijftig procent van de gevallen ontwikkel je als man namelijk antilichamen tegen je eigen zaadcellen. Die antilichamen doen de zaadcellen trager bewegen of laten ze aan elkaar kleven, waardoor je vruchtbaarheid afneemt.