Verstoorde hormonale wisselwerking > polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) > dysfunctie ter hoogte van de hersenen Premature menopauze In dertig procent van de gevallen wordt onvruchtbaarheid (mee) veroorzaakt door een ovulatiestoornis. Die is doorgaans het gevolg van 'fouten' in de hormonale wisselwerking bij de vrouw. Daardoor komt het rijpingsproces van de eicel niet op gang of wordt het verstoord.
- Als de eisprong helemaal uitblijft spreken we van anovulatie. Je hebt dan geen maandstonden (amenorree).
- Als er een probleem is met de regelmaat van de eisprong spreken we over dysovulatie. Je hebt dan mogelijk onregelmatige maandstonden (oligomenorree), maar het kan ook zijn dat je menstruatiecyclus normaal verloopt.
- Amenorree kan ook veroorzaakt worden door een voortijdige uitputting van de voorraad eicellen: dan is er sprake van premature menopauze.
Verstoorde hormonale wisselwerking
Het normale proces van eicelrijping en de eisprong zelf zijn het resultaat van een goed op elkaar afgestemde samenwerking tussen de hersenen en de geslachtsorganen:
- de hypothalamus scheidt met klokvaste pulsen - om de 60 tot 90 minuten, al naargelang van de fase in de menstruatiecyclus - het kleine hormoon GnRh af,
- dat zet de hypofyse ertoe aan om (sneller of trager) de geslachtshormonen FSH en LH vrij te maken,
- die stimuleren de eierstokken om follikels (vochtblaasjes die een eicel bevatten) te laten rijpen, en
- tijdens hun rijping produceren de follikels oestrogenen, vanuit een omzetting van testosteron uit de cellen eromheen.
Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
Hoe weet je of je PCOS hebt?
Als je minstens twee van de drie volgende symptomen vertoont, lijd je wellicht aan PCOS:
- eierstokken met een groot aantal vochtblaasjes (follikels),
- een menstruatiecyclus van meer dan 35 dagen,
- een verhoogde concentratie aan mannelijk hormoon in je bloed, of tekenen die daarop wijzen: acne, uitval van hoofdhaar, overmatige lichaamsbeharing.
PCOS is de meest voorkomende oorzaak van ovulatiestoornissen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Bijna tien procent van alle vrouwen lijdt eraan, één derde van hen komt (mede) daardoor terecht in de vruchtbaarheidsgeneeskunde, voor hulp bij de vervulling van hun kinderwens.
PCOS kenmerkt zich door het voorkomen van een groot aantal folliculaire vochtblaasjes in de eierstokken. Deze kleine follikels worden soms ten onrechte cysten genoemd, vandaar de term 'polycystisch’ of ‘polycysteus’.
Het is een heterogene aandoening, waarvan de oorzaak nog niet helemaal gekend is. Wel weten we dat er een belangrijke genetische factor is.
- Doorgaans hebben vrouwen met een polycystische structuur van de eierstokken een verstoorde interactie tussen de hormonen, vaak als gevolg van een verhoogde concentratie aan LH (het rijpingshormoon).
- Ook zien we vaak een verhoogde productie van mannelijke hormonen (androgenen) en een verminderde gevoeligheid voor insuline (hyperinsulinisme):
- het eerste kan leiden tot acne en overmatige lichaamsbeharing,
- het laatste tot een verhoogd risico op suikerziekte, zeker als er ook sprake is van overgewicht.
Aandacht voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn daarom extra belangrijk voor vrouwen met PCOS.
PCOS kan het normale verloop van de menstruatiecyclus verstoren, waardoor ovulaties minder vaak optreden en soms helemaal uitblijven. Spontaan zwanger worden is dan moeilijk tot onmogelijk.
Vrouwen die zich in deze situatie bevinden, hebben voor de vervulling van hun eventuele kinderwens verschillende opties:
- gecontroleerde eisprong door de toediening van hormonen - zie ovulatie-inductie,
- de in-vitrorijping van eicellen - zie IVM, en zelfs
- hormonale stimulatie gevolgd door IVF/ICSI.
Tot slot willen we nog vermelden dat PCOS soms operatief behandeld wordt met ‘drilling’. Met een laser of een andere warmtebron boort men gaatjes in de eierstok, waardoor een deel ervan verschrompelt. Daardoor kan het hormonale evenwicht zich (tijdelijk) herstellen.
Dysfunctie ter hoogte van de hersenen
in de hypothalamus
- Als de GnRH-impuls vanuit de hypothalamus uitblijft, is er geen of onvoldoende eicelrijping, met anovulatie als gevolg.
Deze eerder zeldzame oorzaak kan verholpen worden met behulp van GnRH-analogenpompje. - Ook stress of gewichtsvermindering kunnen leiden tot een verstoorde GnRH-secretie, vaak met onregelmatige of onvoldoende eiceluitrijping tot gevolg.
Relaxatie of gewichtscontrole kunnen hier mogelijk uitkomst bieden.
Als dat niet lukt, kan een hormonale behandeling met clomifeencitraat, gonadotrofines of GnRH-analogen mogelijk helpen (zie ovulatie-inductie).
in de hypofyse
Soms is de hormonale stoornis het gevolg van een te hoog gehalte aan prolactine in het bloed. Prolactine wordt aangemaakt in de hypofyse. Een te hoog gehalte kan de follikeluitrijping verstoren en daardoor tot anovulatie of dysovulatie leiden.
- Vaak ligt een adenoom, een goedaardig gezwel in het klierweefsel van de hypofyse, aan de basis van het probleem. Als het een klein gezwel is (micro-adenoom, soms te zien op een hersenscan), dan kan een medicamenteuze behandeling helpen.
- In het zeldzame geval van een macro-adenoom (groter, en daardoor vaak zichtbaar op een radiografie van de botstructuur waarin de hypofyse ingebed is), moet het gezwel doorgaans operatief verwijderd worden.
tussen de hypothalamus en de hypofyse
Soms vallen bij een bloedanalyse alle hormonale waarden normaal uit behalve het gehalte aan progesteron, dat een stoornis in de eisprong aangeeft. Dat kan wijzen op een verstoorde wisselwerking tussen hypothalamus en hypofyse: er is iets mis met de frequentie en de regelmaat van de GnRH-afscheiding en daardoor verloopt de afscheiding van FSH en LH in de hypofyse niet meer synchroon.
Het resultaat is ofwel een verstoorde follikelrijping ofwel, eerder zeldzaam, het uitblijven van de LH-piek, die de eisprong moet uitlokken.
Bij een verstoorde follikelrijping (de controle-echografie geeft geen rijpe follikel te zien) gaat de voorkeur uit naar behandeling met clomifeencitraat of gonadotrofines, vaak gecombineerd met een hCG-inspuiting aan het einde van het rijpingsproces.
Premature menopauze
De wetenschappelijke term hiervoor is 'premature ovariële insufficiëntie' (POI). Die vat precies samen wat er aan de hand is: in de eierstokken is de voorraad primordiale follikels – dat zijn de follikels waaruit onder invloed van de geslachtshormonen de eicellen moeten rijpen – vroeger dan normaal uitgeput. Je krijgt je maandstonden niet meer en vaak heb je na verloop van tijd last van opvliegers.
Remediëring van het probleem op zich is helaas niet mogelijk: je eventuele kinderwens kan alleen vervuld worden via gedoneerde eicellen (zie
eiceldonatie), of via adoptie.