
Coïtustiming
Coïtustiming betekent in se niets meer dan vrijen op het juiste moment. Het is een eenvoudig principe: als je precies weet wanneer de eisprong plaatsvindt, weet je ook wanneer seksuele betrekking het meest effectief is om een redelijke kans op zwangerschap te hebben.
Dit kan gebeuren in een natuurlijke cyclus die we opvolgen of met wat extra ondersteuning van de wetenschap.
Bij coïtustiming kan soms een lichte stimulatiekuur ingezet worden. De stimulatiemedicatie is vaak via orale medicatie, maar soms ook met injecties. Wanneer er sprake is van een ovulatiestoornis, kan het zijn dat we de eisprong eerst medicamenteus (zie ovulatie-inductie) zullen ondersteunen zodat op het juiste moment seksuele betrekkingen kan hebben.
Handig om te weten
Na coïtustiming de innesteling een handje helpen?
Afhankelijk van jouw situatie en menstruele cyclus kan geopteerd worden om vanaf de dag ná de gemeenschap capsules met progesteron vaginaal in te brengen. Progesteron bevordert de opbouw van het baarmoederslijmvlies en ondersteunt zo de innesteling van een embryo. Dit gebeurt enkel wanneer het medisch aangeraden is.
Hoe verloopt coïtustiming?
Wanneer je arts deze behandeling voorschrijft, wordt samen met ons centrum een startdatum vastgelegd op basis van je cyclus.
- Op dag 1 van je cyclus contacteer je Brussels IVF en maak je een telefonische afspraak voor een bloedafname en een echografie. Deze zal doorgaan rond dag 10-12 van je cyclus.
Indien er gebruik wordt gemaakt van stimulatiemedicatie in de vorm van tabletten of inspuitingen, neem je deze zoals voorgeschreven. - Op het voorziene moment van controle laat je een bloedafname en echografie uitvoeren om op te volgen hoe je cyclus evolueert en/of je lichaam reageert op deze medicatie.
- Dezelfde dag nog krijg je de resultaten en instructies door via ons team van de Dagelijkse Monitoring (DM).
Via de bloedanalyse volgen we op wanneer zich een LH-piek voordoet en je dus zal ovuleren.
Via de echografie volgen we de groei van je follikels op. We streven naar een rijpe follikel (diameter > 17 mm).
- Een LH-piek in je bloed kan aantonen dat de eisprong reeds werd ingezet. Soms kan ook gevraagd worden om een dosis hCG (trigger) in te spuiten om de eisprong uit te lokken. De DM zal je hierover instructies geven.
- Je dient dan dezelfde avond nog seksuele betrekkingen te hebben, evenals de avond daarna.
- Twee weken later laat je opnieuw een bloedafname uitvoeren om het resultaat van de behandeling op te volgen.
Wat is ‘dag 1’ van mijn cyclus bij een MBV-behandeling?
Dag 1 van je cyclus is de eerste dag met helderrood menstrueel bloedverlies vóór de middag.
Krijg je pas na de middag je maandstonden, of wordt het bloed pas in de loop van de dag helderrood? Dan geldt de volgende dag als dag 1.
Hoe verlopen bloedafnames en echografieën bij de opvolging van mijn behandeling?
Zowel voor een bloedafname als echografie bij Brussels IVF is een afspraak vereist.
Bloedafnames gebeuren:
– op weekdagen: 7 u. – 20 u.
– op weekend en feestdagen: 7.30 u. – 16 u.
Als het resultaat dezelfde dag gekend moet zijn, moet de bloedafname gebeuren vóór 12 u. op een weekdag en vóór 10 u. in het weekend en op feestdagen.
Een echografie kan gepland worden:
– op weekdagen: in de voormiddag en ‘s avonds
– op weekend en feestdagen: enkel ’s ochtends
Tijdens je behandeling kunnen hormonale analyses en vaginale echo’s ook dichter bij huis gebeuren. Je kan je huisarts of je gynaecoloog inschakelen voor de echografie en de bloedprik en de analyse laten uitvoeren door een extern laboratorium. In dat geval moet het resultaat vóór 13u. via mail aan de DM bezorgd worden.
Opgelet: voor de verwerking van externe resultaten wordt een administratieve kost aangerekend.