
Het gebruik van donormateriaal
Wanneer een behandeling met eigen materiaal geen optie is omwille van medische of persoonsgebonden redenen, kan je een beroep doen op donorzaadcellen of donoreicellen.
Donorzaad:
Donorzaadcellen kunnen een oplossing bieden voor hetero koppels waarbij er een verminderde zaadcelkwailiteit wordt vastgesteld. Maar ook bij lesbische koppels of alleenstaande vrouwen worden zaadcellen van een donor gebruikt om een zwangerschap te bekomen.
Donoreicellen:
Sommige vrouwen produceren geen eicellen, bijvoorbeeld door een hormonale of erfelijke afwijking. Of er zijn onvoldoende kwalitatieve eicellen, bijvoorbeeld door vervroegde menopauze of hogere leeftijd.
Met donoreicellen kunnen deze vrouwen toch zwanger worden. Donoreicellen kunnen bovendien de overdracht van bepaalde erfelijke afwijkingen voorkomen.
Ook homoseksuele koppels kunnen gebruik maken van donoreicellen voor het verwezenlijken van hun kinderwensproject in combinatie met draagmoederschap.
Ook dit moet je lezen
Brussels IVF beschikt over een eigen weefselbank
Dit betekent dat Brussels IVF de nodige kwaliteitslabels en toelatingen heeft om een eigen eicelbank en spermabank te beheren. We beschikken daardoor over een netwerk van eiceldonoren en spermadonoren. We hebben eveneens samenwerkingscontracten met verschillende spermabanken in Europa om de wachttijden voor wensouders die beroep doen op donorzaad beperkt te houden
Voor wie?
Donorzaadcellen:
- Je produceert als man geen (goede) zaadcellen, waardoor de slaagkansen van een MBV-behandeling in het gedrang komen.
- Je bent als man erfelijk belast en pre-implantatie genetische screening is geen optie, waardoor je eigen zaadcellen niet (zomaar) gebruikt kunnen worden in een medisch begeleide voortplantingsbehandeling.
- Je bent een alleenstaande vrouw met kinderwens.
- Je hebt een lesbische relatie en jullie willen samen een kind.
Donoreicellen:
- Je produceert als vrouw geen (goede) of te weinig eicellen. Bijvoorbeeld omwille van leeftijdsgebonden of medische redenen.
- Je bent als vrouw erfelijk belast en pre-implantatie genetische screening is geen optie, waardoor je eigen eicellen niet (zomaar) gebruikt kunnen worden in je MBV-behandeling.
- Je hebt een homoseksuele relatie en jullie willen samen een kind via draagmoederschap.
Anoniem donorsperma
Brussels IVF beschikt over een eigen spermabank en een netwerk aan anonieme donoren. Omwille van de schaarste werken we ook samen met verschillende banken in Europa. De Belgische wetgeving over Medisch Begeleide Voortplanting voorziet, op dit ogenblik, dat de donor en acceptor strikt anoniem zijn voor elkaar. Ook onze medewerkers van de spermabank werken enkel met gecodeerde gegevens.
In andere landen verschilt de wetgeving op anonimiteit mogelijks. In sommige landen kan het kind vanaf 18-jarige leeftijd via een DNA-test bepaalde gegevens van zijn/haar spermadonor, via de bank in het buitenland, opvragen. Echter is deze donor voor ons centrum en voor de wensouders volledig anoniem, conform de Belgische regelgeving. Het aankopen van donorzaad van zo’n buitenlandse anonieme donor (DNA), is gevoelig duurder dan een klassieke anonieme donor omwille van de verhoogde opvolging door de buitenlandse bank en de hogere aankoopprijs voor ons centrum.
Wensouders bepalen zelf welk type anonieme donor voor de behandeling gebruikt wordt. Dit wordt op voorhand vastgelegd in een overeenkomst.
Anonieme donoreicellen
Brussels IVF heeft een eigen weefselbank en een netwerk van Belgische eiceldonoren. Dit betekent dat de volledige screening gebeurt door artsen van Brussels IVF en dat alle vooronderzoeken hier plaatsvinden. Wanneer een doneuse werd goedgekeurd, doneert zij haar eicellen volledig anoniem. Wensouders weten niet van welke donor eicellen afkomstig zijn en de doneuse weet niet naar welke wensouders haar eicellen gaan en/of een behandeling succesvol was.
De donatie van eicellen gebeurt in ons centrum vers. Dit wil zeggen dat de eicellen op de dag van de eicelpunctie bij de doneuse ook meteen worden bevrucht (of met eigen materiaal of met donorzaadcellen). De embryo’s die hieruit voortkomen worden dan op hun beurt ingevroren. We geven de voorkeur aan deze werkwijze omdat eicellen gevoeliger zijn dan embryo’s om in te vriezen. Door enkel de embryo’s in te vriezen verhogen we de slaagkansen van de van de behandeling.
Gekende donatie
De wetgever laat ook de optie van gekende donatie open. Als wensouder(s) breng je dan zelf een kandidaat-donor aan. Donatie uit commerciële overwegingen is in ons land strikt verboden.
Als wensouders betaal je wel de kosten voor de onderzoeken en donaties die de donor uitvoert in het kader van jouw kinderwenstraject.
Een gekende donor moet aan dezelfde wettelijke vereisten voldoen als een anonieme donor. Dit wil zeggen dat dezelfde (medische) screening gebeurt.
Bij gekende donatie worden zowel de wensouders als de donor begeleid door een psycholoog in ons centrum alvorens op te kunnen starten met een behandeling. Dit doen we om jullie te ondersteunen bij de psychologische, financiële en praktische aspecten om een geïnformeerde keuze te kunnen maken over jullie toekomst en die van het toekomstige kind.
Wil jij meer weten over donor worden?
Wil je zelf eiceldonor worden of ken je iemand die haar eicellen wil donoren? Neem een kijkje op www.ikgeefgeluk.be.
Voor meer infomatie omtrent het doneren van zaadcellen, kan je terecht op een www.spermadonor.be.