
Inseminatie
Kunstmatige inseminatie betekent dat we op het moment van de eisprong een geconcentreerde dosis zaadcellen zo dicht mogelijk bij de eicel brengen.
Bij kunstmatige inseminatie wordt het zaad via een fijne katheter of een buisje in jouw baarmoeder gebracht.
De behandeling verloopt volledig ambulant en is een eenvoudige, doorgaans pijnloze interventie.
Geconcentreerd zaadstaal?
Bij een inseminatie wordt het zaadstaal (van je partner of een donor) in het labo opgewerkt tot een meer geconcentreerd staal met alleen de beste zaadcellen.
Voor wie?
Kunstmatige inseminatie is de aangewezen behandeling voor koppels:
- bij een matig tekort in de productie van goede, beweeglijke zaadcellen;
- indien de baarmoederhals een onoverbrugbare barrière vormt voor de zaadcellen;
- als je als koppel ongewenst kinderloos bent zonder eenduidige, onmiddellijke reden (wat soms ook “onverklaarde onvruchtbaarheid” genoemd wordt).
Kunstmatige inseminatie kan ook met donorsperma uitgevoerd worden:
- als de man in het koppel geen (goede) zaadcellen produceert, of te weinig om een bruikbaar staal op te leveren voor de inseminatie;
- voor alleenstaande wensmama’s en lesbische koppels met kinderwens.
Voorbereiding:
Zoals aan de start van elke vruchtbaarheidsbehandeling gebeuren er vooronderzoeken (bloedafname, echo …). Er wordt individueel bekeken of er voor de inseminatie een doorgankelijkheidstest van de eileiders nodig is.
Soms worden de eierstokken voorafgaand aan de inseminatie licht met hormonen gestimuleerd. Zo kunnen we de rijping van de eicel voorspoediger laten verlopen en de eisprong beter voorspelbaar maken voor een optimale timing.
Wordt er hormonale stimulatie toegepast?
Wanneer mogelijk geven we er de voorkeur aan om de inseminatiebehandeling te laten aansluiten op je natuurlijke cyclus.
Het verloop daarvan wordt daarom nauwgezet opgevolgd via bloedanalyses (om de hormonale waarden te bepalen) en via echografie (om de ontwikkeling van de follikel(s) te evalueren).
Toch worden soms, voorafgaand aan de kunstmatige inseminatie, de eierstokken licht met hormonen gestimuleerd. Hoe dat verloopt, lees je bij de behandeling stimulatie.
Wanneer weet ik of de behandeling geslaagd is?
Na afronding van de behandeling kan je vanaf dag 15 na de inseminatie een bloedonderzoek laten doen om te achterhalen of je zwanger bent of niet.
Maar ook als je menstruatie al is begonnen, blijft de bloedprik aangewezen, en wel op dag drie daarvan. Uit het bloed kan namelijk worden afgeleid of een normale eisprong heeft plaatsgevonden – belangrijk met het oog op een toekomstige poging.
Hoe verloopt een inseminatie?
Heb je graag een zicht op het parcours dat je moet doorlopen tijdens een inseminatie? Bekijk dan zeker eens onze 3D-tour!