
In-Vitro Fertilisatie (IVF) en Intracytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)
IVF staat voor in-vitro fertilisatie. Fertilisatie betekent bevruchting. In vitro betekent letterlijk ‘in glas’. De eicellen en zaadcellen worden dus in het laboratorium bij elkaar gebracht.
Daarvoor bestaan twee technieken:
- klassieke IVF
- ICSI of intracytoplasmatische sperma injectie
Bij de klassieke IVF worden zaadcellen en eicellen samengebracht in een petrischaal. Bij ICSI wordt elke eicel geïnjecteerd met één zaadcel. Deze behandeling kan een meerwaarde bieden wanneer er bijvoorbeeld weinig zaadcellen beschikbaar zijn en/of wanneer verschillende pogingen met inseminatie niet het gewenste resultaat hadden.
Ook dit moet je lezen
Reeds sinds het ontstaan van ons centrum in 1983 voeren we onderzoek naar kinderen geboren uit een behandeling in ons centrum.
De behandeling in een notendop
Hormonale medicatie: onderdrukking en stimulatie
Je natuurlijke menstruatiecyclus wordt tijdelijk vervangen door een medisch gecontroleerde cyclus. Daarbij krijg je hormonen toegediend om de eierstokken te stimuleren. De bedoeling daarvan is om meerdere eicellen tot ontwikkeling te brengen.
Eicelpunctie of pick-up
Net voor de eisprong prikt de arts in het operatiekwartier de eierstokken aan met een fijne, holle naald en worden de eicellen in follikelvocht verzameld. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving.
In het laboratorium
In het labo worden de eicellen geïsoleerd en bevrucht via:
- IVF: de eicellen worden in een petrischaal samengebracht met geselecteerde zaadcellen van je partner (of van een donor) om tot een bevruchting te komen.
- ICSI: in een petrischaal worden de rijpe eicellen elk met één zaadcel geïnjecteerd.
De petrischaal gaat in een broedstoof die de omstandigheden van de baarmoeder nabootst. Zo worden een aantal eicellen bevrucht en ontstaan er embryo’s. Zoals overeengekomen met je behandelende arts en conform de Belgische wetgeving, zullen één of meerdere embryo’s geselecteerd worden voor embryotransfer. Extra embryo’s van goede kwaliteit kunnen ingevroren worden voor een latere terugplaatsing van gedooide embryo’s.
Embryotransfer of terugplaatsing in de baarmoeder
Een embryo wordt na (drie tot) vijf dagen in je baarmoeder teruggeplaatst, zodat hieropvolgend de innesteling kan plaatsvinden.
Behandeling met gedooide embryo’s (FET)
Vaak zijn er in een IVF/ICSI-cyclus meerdere embryo’s tot ontwikkeling gekomen in het labo. Dan worden de overtallige embryo’s van goede kwaliteit ingevroren. Wanneer een zwangerschap bij een eerste terugplaatsing uitblijft of indien je later nog een kind wil, worden de bewaarde embryo’s eerst gebruikt voor een volgende terugplaatsing.
De behandeling met (ingevroren en) gedooide embryo’s noemen we een FET (Frozen Embryo Transfer).
De behandeling is minder belastend omdat er geen hormonale stimulatie van de eierstokken nodig is en je geen eicelpunctie hoeft te ondergaan.
De kans op innesteling van het gedooide embryo is doorgaans even groot als bij een ‘verse’ poging.
Voor Belgische patiënten die recht hebben op terugbetaling van hun behandeling door de mutualiteit, zijn dit dus extra kansen binnen dezelfde terugbetaalde poging. De terugbetaling geldt namelijk voor (maximum) zes behandelingen met stimulatiemedicatie. Alle extra embryo’s die na een eicelpick-up werden ingevroren, zijn dus extra kansen om een zwangerschap te bekomen.
Verschil tussen IVF en ICSI
Bij ‘klassieke’ IVF komt de bevruchting in het labo tot stand doordat we in een petrischaaltje de eicellen van de vrouw samenbrengen met zaadcellen van de man. De beste zwemmer zal de eicel bevruchten.
ICSI of intracytoplasmatische sperma-injectie is een andere labotechniek, waarbij slechts één zaadcel samengebracht wordt met een eicel en rechtstreeks geïnjecteerd door een ervaringsdeskundige. De dag erna kunnen we vaststellen of er bevruchting opgetreden is.
Wanneer wordt ICSI toegepast?
ICSI is vooral een hulp voor wensouders waarbij de man verminderd vruchtbaar is. Als uit het medisch onderzoek van de man blijkt dat zijn sperma te weinig bruikbare zaadcellen bevat om de klassieke IVF-techniek kans op slagen te geven, wordt geopteerd voor ICSI. Maar ook als de methode met het schaaltje geen bevruchting oplevert, kan bij de volgende poging ICSI worden toegepast, eventueel op een deel van de eicellen.
Maak een afspraak
De collega’s van het Contact Center helpen jou verder via +32 2 477 66 99.
Via enkele vragen, bezorgen zij jou een afspraak bij de juiste specialist.