
Next level IVF – zorgpad
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is IVF geen medische oplossing met garantie op een kind.
Als je op zoek gaat naar een tweede of misschien zelfs derde opinie, betekent dat dat je vermoedelijk al enkele MBV-pogingen zonder verhoopte resultaat achter de rug hebt. In ons centrum hebben we jarenlange ervaring en permanent onderzoek lopen om de slaagkansen voor wensouders te maximaliseren. We bekijken graag met jou/jullie of er eventueel extra opties naast de routine IVF zijn die we samen kunnen onderzoeken. Want jouw kinderwens verdient alle kansen.
Ook dit moet je lezen
Brussels IVF maakt deel uit van het Universitair Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel.
Dit betekent dat we permanent onderzoek voeren naar verschillende facetten binnen de fertiliteitsgeneeskunde. Omdat ons centrum jaarlijks meer dan 2200 kunstmatige inseminatie, 5500 eicelpuncties en 7000 embryo transfers uitvoert, beschikken we, zowel in de kliniek als in het labo, over bijzonder veel kennis. We herkennen en behandelen dus vaker specifieke uitdagingen die minder frequent voorkomen in bijvoorbeeld kleinere centra. Verschillende studieprotocollen en onderzoeksprojecten kunnen misschien ook een waardevolle toevoeging bieden voor jouw situatie.
Voor wie?
Dit zorgpad werd uitgewerkt voor wensouders die na enkele onsuccesvolle IVF/ICSI behandelingen specifieke ondersteuning of begeleiding op maat zoeken.
In-vitro bevruchting is immers al vele jaren een routinebehandeling die wereldwijd wordt aangeboden. Jammer genoeg slaagt deze routinebehandeling er niet in om alle wensouders hun kinderwens (vlot) in vervulling te laten gaan. Ieder lichaam is immers anders en soms heb je nood aan net iets meer.
Brussels IVF legt zich al vele jaren toe op de verbetering van ‘de routine’ en op de bijsturing van behandelingen om ze comfortabeler en efficiënter te maken voor onze patiënten. Daarnaast zijn we ook intensief bezig met specifieke niches van de reproductieve geneeskunde, zowel in onze zorgverstrekking als in het wetenschappelijk onderzoek. Zo hebben we doorheen de jaren een unieke expertise opgebouwd.
We zetten deze expertise ook in voor wensouders bij wie het moeilijker gaat of die geconfronteerd worden met een verminderde slaagkans bij IVF/ICSI. Je kan bij ons terecht voor consultatie, een advies, een eventuele aangepaste behandeling, eventueel binnen een studieprotocol, en zorgzame begeleiding in dit moeilijke proces.
Je kan op eigen initiatiatief contact opnemen of je kan hier terecht na doorverwijzing van de huisarts, de gynaecoloog maar ook na doorverwijzing uit de derde lijn, met name door een andere IVF-specialist.
Kwaliteit van gameten en embryo’s verbeteren
Wanneer we spreken over ‘eicelkwaliteit’ of ‘zaadcelkwaliteit’, hebben we het over normale uiterlijke kenmerken van de cellen onder de microscoop, maar ook over de normale genetische of chromosomale samenstelling van de geslachtscellen. Indien er een foutje in de eicel sloopt, is de kans groot dat deze zich niet verder zal ontwikkelen tot een (goed) embryo en/of niet zal leiden tot een succesvolle zwangerschap.
Aangezien een vrouw geboren wordt met haar volledige eicelreserve, speelt leeftijd een hele grote rol bij het aantal beschikbare eicellen en de genetische kwaliteit ervan. De kans op een genetisch abnormale eicel neemt immers toe met haar leeftijd. We weten dat 30-jarige leeftijd ongeveer 1 op de 3 eicellen van een vrouw afwijkend is. Op 45-jarige leeftijd neemt dat aantal toe tot 4 op de 5. Komt daarbij dat de eicelreserve in de eierstokken ook zeer duidelijk afneemt, vaak vanaf de leeftijd van 35 jaar.
Aangezien een man doorheen zijn vruchtbare leven zaadcellen blijft produceren is leeftijd minder bepalend voor de vruchtbaarheid van een man. Al zal de genetische kwaliteit op termijn ook, zij het in mindere mate dan bij de vrouw, afnemen.
Aan de intrinsieke of genetische kwaliteit van eicellen en zaadcellen, kunnen we jammer genoeg niet zoveel veranderen. Zelf kan je wel proberen om je levensstijl zo gezond mogelijk te maken of te houden. Roken en alcoholgebruik hebben bijvoorbeeld een zeer slechte invloed op onze geslachtscellen.
Eet voldoende gevarieerd zodat je lichaam alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt. Stem je calorie-inname ook af op je werkelijk verbruik. Voldoende bewegen is daarom erg belangrijk.
Langs onze kant zullen we bij een eventuele volgende behandeling een alternatief medicatieprotocol voorstellen om de eierstokken (en dus de follikelrijping) te stimuleren. Door je traject nauwgezet te monitoren proberen we de kwaliteit van de rijpe eicel te verbeteren. Als een ander protocol niet leidt tot een verbeterde embryokwaliteit is er de mogelijkheid van een begeleide natuurlijke cyclus, dus zonder (veel) stimulatie.
Wetenschappelijk onderzoek
Brussels IVF onderscheidt zich via het Next Level IVF zorgpad door verder te kijken dan een routinebehandeling. Als universitaire instelling voeren we continu onderzoek naar verschillende aspecten van de reproductieve geneeskunde. Dit gaat van fundamenteel onderzoek naar embryonale ontwikkeling, tot klinische studies naar medicatieprotocollen, en zaken die een behandeling aangenamer kunnen maken voor een patiënt. Er lopen verschillende onderzoeken met het doel om eicelkwaliteit en embryokwaliteit te verbeteren. Indien een lopende studie mogelijks een meerwaarde kan betekenen voor jouw behandeling, zal je arts dit met jou/jullie bespreken. Je wordt dan begeleid door een gespecialiseerde studie-counselor tijdens je traject.
Wetenschappelijk onderzoek maakt dan ook deel uit van het DNA van Brussels IVF.
Mede door haar wetenschappelijke drive heeft ons centrum van bij de oprichting in 1983 een pioniersrol gespeeld – vaak samen met het Centrum Medische Genetica (CMG) in UZ Brussel – in de ontwikkeling en het verbeteren van reproductieve technieken.
Brussels IVF maakt ook deel uit van een netwerk van onderzoeks- en behandelingsinstellingen en/of fungeert als motor van internationale samenwerking. Ons centrum is medeoprichter en al jarenlang actief lid van ESHRE, de European Society of Human Reproduction and Embryology.
Add on’s
Op het gebied van fertiliteitsbehandelingen is er ongelooflijk veel mogelijk. Naast de ‘gewone’ IVF en ICSI worden er steeds zogenaamd add-ons aangeboden. Dit zijn aanvullende ingrepen of medicatie waarvan vermoed wordt dat ze de kans op zwangerschap zouden vergroten. Maar vaak is de gunstige werking van de add-on helemaal niet bewezen. Sterker zelfs, uitzonderlijk zijn er ook risico’s gekoppeld aan het gebruik ervan.
Als je zelf al op zoek ging op het internet, weet je dat je makkelijk heel veel informatie kan vinden. Vaak is het veel moeilijker om na te gaan of de informatie correct én wetenschappelijk bewezen is. Daarenboven is veralgemenen erg moeilijk want een fertiliteitstraject is nu eenmaal erg individueel.
Als je vragen hebt, bespreek je deze daarom best met je behandelende arts. Deze kan jou een wetenschappelijk onderbouwd advies geven én nagaan of een bepaalde add-on wel effectief een meerwaarde zou kunnen betekenen voor jouw specifieke situatie.
De Human Fertilisation and Embryology Authority in Engeland heeft een overzicht gemaakt over de meest voorkomende add-ons en wat hierover wetenschappelijk bewezen is. Meer info hier
Een afspraak maken voor een advies op maat?
Je neemt hiervoor best telefonisch contact met ons op (+32 2 477 66 99). Een collega van het Contact Center zal je via enkele gerichte vragen helpen om een afspraak te maken bij de aangewezen specialist. Bezorg alle relevante medische informatie en resultaten van onderzoeken die reeds elders gebeurden via info@brusselsivf.be. Zo heeft jouw arts de nodige gegevens ter beschikking tijdens de consultatie.