
Ovulatie-inductie
Ovulatiestoornissen vormen de meest frequente oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw. Via toediening van medicatie proberen we de cyclus te regelen, met als doel een eisprong te bekomen (ovulatie-inductie).
Ovulatie-inductie kan je beschouwen als een lichte stimulatiekuur. Via toediening van deze lichte stimulatie wordt de hormoonproductie bijgesteld, om zo te komen tot de ontwikkeling van (meestal) één follikel en tot een voorspelbare eisprong.
Ook dit moet je lezen
Je slaagkans als je ovulatie succesvol gemonitord kan worden?
Elke cyclus die aanleiding geeft tot een eisprong, biedt een kans op zwangerschap van ongeveer 15% op voorwaarde dat er geen andere vruchtbaarheidsproblemen zijn en het sperma van goede kwaliteit is.
Voor wie?
Koppels waarbij een zwangerschap nog niet natuurlijk optrad en waarbij geen oorzaak van onvruchtbaarheid bij man of vrouw werd vastgesteld, kunnen baat hebben bij optimalisatie van de menstruele cyclus.
We passen ovulatie-inductie vooral toe bij vrouwen met een onregelmatige (lange) cyclus.
Waarom ovulatie-inductie?
Wanneer we een follikel kunnen laten uitrijpen en weten wanneer jouw eisprong valt, kunnen we je vruchtbare periode inschatten. Tijdens deze periode is het dan nodig om betrekkingen te hebben (we spreken dan van coïtustiming) of kan een kunstmatige inseminatie (IUI) gepland worden.
Wat is het verschil tussen ovulatie-inductie en een stimulatie?
We streven ernaar om een normale menstruele cyclus na te bootsen, waarbij slechts één follikel volledig tot ontwikkeling komt. Deze follikel willen we tot een voorspelbare eisprong brengen. Ovulatie-inductie is dus verschillend van een echte stimulatie waarbij we meerdere follikels tot ontwikkeling willen brengen, zoals bij IVF of ICSI het geval is.
Het doel van de behandeling is om 1 eicel tot rijping en eisprong te brengen. Indien we op de echo zien dat er meerdere follikels rijp zijn, worden de overtallige follikels aangeprikt. Zo zorgen we dat er geen verhoogd risico is op een meerlingzwangerschap.
Wat kan ik zelf doen om mijn behandeling zo succesvol mogelijk te maken?
Onze levensstijl heeft invloed op onze algemene gezondheidstoestand en dus ook op de vruchtbaarheid. Ook bepaalde externe factoren, zoals roken, hebben een effect op de slaagkans van een vruchtbaarheidsbehandeling. Lees meer tips in de brochure ‘wat kan je zelf doen’.