
Stimulatie
Medisch begeleide voortplanting gaat meestal gepaard met stimulatie van de eierstokken.
In de natuurlijke cyclus rijpt doorgaans maar één follikel uit tot een rijpe eicel. Een fertiliteitsbehandeling bevat daarom vaak een stimulatie van de eierstokken. Via een subcutane injectie van hormonen in je buik, wordt het proces van eicelrijping ondersteund en/of zorgen we ervoor dat meerdere eicellen tegelijk tot ontwikkeling kunnen komen.
Voor de stimulatie van de eierstokken worden hormonen gebruikt die ook in een natuurlijke cyclus aanwezig zijn, zij het in andere dosissen en omstandigheden.
Bij het bepalen van jouw behandeling krijg je meer toelichting van je behandelende arts en de counselor over de aard, toediening en het verloop van de stimulatie.
Ook dit moet je lezen
Ken jij het verschil tussen IVF en IVF met ICSI?
Bij ‘klassieke’ IVF komt de bevruchting in het labo tot stand doordat we in een petrischaaltje de eicellen van de vrouw samenbrengen met zaadcellen van de man. De beste zwemmer zal de eicel bevruchten.
ICSI of intracytoplasmatische sperma-injectie is een andere labotechniek, waarbij slechts één zaadcel samengebracht wordt met een eicel en rechtstreeks geïnjecteerd door een ervaringsdeskundige. De bevruchting komt bijgevolg mechanisch tot stand.
Voor wie?
Hormonale stimulatie bij medisch begeleide voortplaning wordt ingezet bij vrouwen in verschillende situaties. Een lichte stimulatie kan bijvoorbeeld je natuurlijke cyclus ondersteunen of ingezet worden voor kunstmatige inseminatie. Bij een IVF- of ICSI-traject zal een hogere dosis hormonen zorgen voor de groei van meerdere follikels met rijpe eicellen. Die kunnen dan bevrucht worden in het labo.
Welke stimulatiekuur wordt gebruikt, hangt grotendeels af van de soort behandeling.
Tast stimulatie van de eierstokken mijn eicelvoorraad aan?
Absoluut niet. Tijdens de stimulatie worden soms tien of meer follikels tegelijk tot ontwikkeling gebracht, wat tijdens een natuurlijke cyclus ook gebeurt. Het verschil is dat bij een natuurlijke cyclus alle follikels op één of twee na afsterven en alleen de sterkste overblijft om bevrucht te worden. Bij IVF ondersteunen we het lichaam om alle follikels tot rijping te kunnen brengen.
De stimulatie van de eierstokken zorgt er dus eerder voor dat een groter aantal eicellen gebruikt kan worden.
Het verschil tussen IVF en ICSI
Bij IVF brengen we een eicel in een petrischaaltje samen met de zaadcellen en zwemmen de zaadcellen zelf naar de eicel om deze te bevruchten.
Bij ICSI injecteren we in het labo één zaadcel in elke eicel. De dag erna kunnen we vaststellen of er bevruchting opgetreden is.
Is een stimulatie met hormonen veilig?
De toegediende hormonen kunnen bijwerkingen veroorzaken, maar die zijn tijdelijk en worden goed opgevolgd. Alleen wanneer er sprake is van een overstulatie (ovarieel hyperstimulatiesyndroom) kan een medische interventie noodzakelijk zijn.
De bij IVF gebruikte hormonen worden al lang op grote schaal toegediend bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, zonder dat ooit schadelijke effecten werden vastgesteld. Wereldwijd blijft men veiligheidshalve wel onderzoek doen naar de (langetermijn)invloed van de hormoonbehandelingen.
Hoe verloopt een behandeling bij Brussels IVF?
Je kan virtueel een bezoek brengen aan ons centrum om een kijkje te nemen achter de schermen.