
Heb je een infectieziekte en een kinderwens?
Infectieuze aandoeningen, zoals o.a. hepatitis, hiv en syfilis, hebben niet enkel een impact op je eigen gezondheid, maar je kan ze ook overdragen aan je partner en/of zelfs aan je (toekomstig) kind via besmette voortplantingscellen of embryo’s. Daarom is er een wettelijk verplichte screening die voorafgaat aan ieder fertiliteitstraject. Via een bloedtest wordt onderzocht of je al dan niet besmet bent met één van de volgende vier infectieziekten:
- Hepatitis B
- Hepatitis C
- Hiv
- Syfilis
Belangrijk om te weten:
Een actieve hepatitis B waarbij leverschade werd vastgesteld is een contra-indicatie om zwanger te worden.
Voor wie?
We bieden een gespecialiseerd zorgpad aan voor wensouders waarbij een infectieuze aandoening werd vastgesteld. Aan de hand van een bloedtest en de resultaten ervan voorzien we een specifiek traject op maat om jouw kinderwens in vervulling te kunnen laten gaan.
De behandeling met een infectieziekte zal weliswaar iets complexer zijn, maar dankzij de juiste medische begeleiding en voorbereiding is het risico dat je partner of baby besmet wordt bijzonder klein.
Hep B en Hep C
Hepatitis B (geelzucht) en hepatitis C zijn virale aandoeningen die de lever besmetten.
Het grote verschil tussen beiden is dat er geen vaccin bestaat tegen hepatitis C. Om het infectierisico bij seksueel contact met je partner zo laag mogelijk te houden, bevelen we in het algemeen het gebruik van condooms aan.
De overdracht van hepatitis B en C is ook mogelijk via geïnfecteerde eicellen, sperma en embryo’s. Om een gezond kindje te verwekken, zijn extra voorzorgen nodig.
Wanneer je hepatitis B positief bent, kan je partner zich laten vaccineren. Een vaccin tegen hepatitis B is beschikbaar en doeltreffend. We starten pas een MBV-behandeling indien de partner gevaccineerd werd en voldoende antistoffen ontwikkeld heeft. Als je symptomen van hepatitis hebt, is het mogelijk dat je die eerst moet laten behandelen alvorens een fertiliteitsbehandeling te kunnen starten.
Een hepatitis B of C infectie bij de man heeft geen invloed op het verloop van de zwangerschap en de geboorte. De bevruchting verloopt via een in vitro behandeling met ICSI, hierbij wordt de meest kwaliteitsvolle zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Deze zaadcel wordt eerst grondig onderzocht.
Een hepatitis B of C infectie bij de vrouw heeft in de meeste gevallen geen invloed op de zwangerschap. Het is wel mogelijk dat je de hepatitis moet laten behandelen voor de zwangerschap. Zowel een vaginale bevalling als een keizersnede zijn mogelijk. Tijdens de geboorte kan de baby in contact komen met het virus en via die weg geïnfecteerd raken. Om de baby te beschermen zullen we hem of haar enkele uren na de geboorte een inspuiting geven met antistoffen tegen hepatitis B en vaccineren. Dit laatste is echter niet mogelijk in het geval van hepatitis C aangezien er geen vaccin voor bestaat. De baby kan dus niet ingeënt worden. We zullen hem of haar zes maanden na de geboorte controleren op de aanwezigheid van het virus.
Hiv
Hiv is een virus dat het immuunsysteem aantast en de ziekte aids kan veroorzaken. Zodra besmetting is opgetreden, blijft het virus aanwezig in het lichaam. Hoewel de infectie vandaag heel goed medicamenteus onderdrukt kan worden, is een definitieve genezing nog steeds niet mogelijk.
Besmetting met het virus gebeurt door contact met lichaamsvochten die het virus bevatten. Overdracht kan gebeuren via seks maar ook via prik- of spataccidenten, of bijvoorbeeld ook via borstvoeding. Besmetting via bloedtransfusie is in de westerse wereld onbestaande omwille van de grondige screening van donoren. Overdracht is niet aan de orde bij dagdagelijkse contacten zoals een hand geven, knuffelen,….
Hiv verhoogt de kans op foetale sterfte, miskraam en vroeggeboorte. Toch kan een natuurlijke bevruchting veilig gebeuren bij een koppel van wie één partner hiv-positief is (of zelfs beide partners). Er zijn echter strikte voorwaarden aan verbonden:
- je gebruikt de antivirale geneesmiddelen op een correcte manier
- er is voldoende onderdrukking van het virus in je bloed (niet detecteerbaar)
- je hebt geen andere seksueel overdraagbare infecties; en
- je hebt geen andere seksuele contacten dan met je vaste partner
Wanneer je als vrouw besmet bent met hiv is de kans klein dat de baby besmet raakt tijdens de zwangerschap. Je gebruikt namelijk antivirale medicatie die ervoor zorgt dat de hoeveelheid hiv-virus in het lichaam zo laag mogelijk is. Zo is de kans op overdracht op de baby ook zo klein mogelijk.
Tijdens de bevalling is de kans op overdracht op de baby het grootst, aangezien de vliezen breken, komt de baby in contact met lichaamsvochten van de moeder. Toch blijft vaginaal bevallen de eerste keuze, omdat de virale lading van het hiv-virus goed onderdrukt zou moeten zijn door de medicatie. Wanneer het hiv-virus op het moment van bevalling echter wel detecteerbaar is, zullen we eerder kiezen voor een keizersnede.
Om na de geboorte te weten te komen of je baby al dan niet geïnfecteerd is, worden een aantal preventieve bloedonderzoeken gepland: bij de geboorte, op drie weken, na twee tot drie maanden, na zes maanden op 1 jaar en 1,5 jaar.
Je baby krijgt na de geboorte ook medicatie in siroopvorm.
Indien je als man besmet bent met hiv wordt er meteen aangewezen op een MBV-behandeling met bevruchting in het labo via ICSI. Hierbij maakt men een strenge selectie van de zaadcellen en injecteert men één enkele zaadcel in de eicel. Men kiest dus een hiv-negatieve spermacel. Hierdoor heeft een hiv-infectie bij de man geen invloed op het verloop van de zwangerschap, de geboorte en de periode na de geboorte.
Syfilis
Syfilis is een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) waar geen vaccin tegen bestaat. Als de bloedtest die voorafgaat aan een MBV- behandeling syfilis vaststelt, is een effectieve behandeling met antibiotica mogelijk.
Verder is de kans zestig procent dat de bacterie tijdens de zwangerschap via de moederkoek wordt doorgegeven met als gevolg dat de foetus een verhoogd risico loopt op afwijkingen.
Arbovirussen waaronder ZIKA
Arbovirussen zijn virale infecties die door geleedpotigen (arthropoden) worden overgedragen. Dat zijn insecten waarvan muggen, teken en zandvliegen de voornaamste dragers zijn.
Belangrijke ziektekiemen die zo verspreid worden, zijn dengue, het chikungunya-, tekenencefalitis-, westnijl-, Krim-Congo-, gele-koorts-, Zika- en Japanse encefalitisvirussen.
Het Zikavirus wordt vooral overdag overgedragen door Aedes-muggen. Een besmetting tijdens een zwangerschap kan leiden tot een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen. Bekijk de risicogebieden voor het Zikavirus via onderstaande link indien je naar het buitenland wil terwijl je zwanger bent of zwanger wil worden.
Wanneer je op reis ging naar een risicogebied, kan de start van een behandeling tot 3 maanden na terugkomst uitgesteld worden om te kunnen nagaan of je niet besmet raakte.