Voorbereiding op een eventuele zwangerschap en het resultaat van de behandeling

Na de terugplaatsing van het embryo in de baarmoeder volgt een moeilijke periode. Ongeveer twee weken lang zal je het resultaat van de behandeling dienen af te wachten. Je kan zwanger zijn maar het kan ook zijn dat je maandstonden zich aanbieden.

Intussen kan het zijn dat de innesteling van het embryo ondersteund wordt via de inname van bijvoorbeeld progesteron. Dat hormoon bevordert nl. de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Dit wordt door de arts beslist op basis van jouw behandelingsplan en hormonale bloedwaarden.

Afwachting van het resultaat

Zo’n twee weken na de embryotransfer kan worden uitgemaakt of je zwanger bent.

Op ongeveer dag 12 na de embryotransfer staat een bloedanalyse op het programma:

  • We meten je hCG-waarde. Op basis daarvan kunnen wij je dan ook meedelen of er sprake is van een beginnende zwangerschap of niet.
  • We controleren ook het progesterongehalte

Indien je in de loop van die twee weken bloedverlies krijgt, is een controle via een bloedafname alsnog vereist.

Indien je niet zwanger bent wordt een overleg met de arts ingepland om het vervolg van je traject te bespreken en eventueel de behandeling bij te sturen.

Opvolging zwangerschap

Na een succesvolle behandeling zal Brussels IVF je zwangerschap opvolgen tot ongeveer 7 weken zwangerschap (of 5 weken na de embryotransfer) indien deze positief evolueert. Nadien wordt je zwangerschap verder opgevolgd door je eigen gynaecoloog of huisarts.

Follow-upstudies vanuit UZ Brussel

Natuurlijk zullen we verder informeren naar het verloop van je zwangerschap en zelfs tot na de geboorte contact houden.
Je zal van ons een vragenlijst toegestuurd krijgen via followupbrusselsivf@uzbrussel.be kort na de voorziene bevallingsdatum.
De bevraging is enerzijds vanuit een persoonlijke betrokkenheid: we willen graag weten of de behandeling succesvol was en hoe jullie het stellen.
Anderzijds kadert deze opvolging in het wetenschappelijk onderzoek dat we permanent voeren naar zwangerschappen ontstaan en kinderen geboren uit een vruchtbaarheidsbehandeling.
Bovendien is er ook de wettelijke verplichting om statistische gegevens te verzamelen over (de gezondheid van) onze patiënten en de kinderen die geboren werden na een MBV-behandeling.
Je dossier kan dus tot 2 jaar na de behandeling geconsulteerd worden.

Daarnaast willen we ook jouw/jullie tevredenheid over onze dienstverlening opvolgen. Via regelmatige tevredenheidsenquêtes (via feedbackbrusselsivf@uzbrussel.be) willen we onze dienstverlening continu verbeteren. Onze kwaliteitsverantwoordelijke organiseert eveneens aanvullend focusgroepen met (ex)patiënten om de resultaten van deze enquête verder te kunnen bevragen. We danken jou dus alvast voor het invullen van deze vragenlijsten om onze dienstverlening, en de zorg aan toekomstige wensouders, verder te kunnen optimaliseren.

Sluiten

Update 27/03/2024: verbouwingen Brussels IVF:

Het einde van de verbouwingswerken is voorzien eind april 2024.

m jouw comfort en privacy te verhogen zijn er momenteel verbouwingswerken aan de verpleegeenheid van Brussels IVF en de balie van ons Labo Andrologie en de bijhorende lokalen  voor het maken van een staal.

Tijdens je behandeling garanderen we dezelfde kwaliteit van zorg maar mogelijks ervaar je tijdens deze periode minder comfort omwille van de tijdelijke locatie met beperkte ruimte.  We stellen alles in het werk om de hinder door de werkzaamheden zo veel mogelijk te beperken.

Lees alle info over de impact op jouw behandeling en consulteer de vaak gestelde vragen.